sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Nälkäpeli: Home made vs. catering?

Hääbudjetin laadinta on yksi vaikemmista asioita koko hääjärjestelyissä. Varsinkin, jos budjetin haluaisi pitää mahdollisimman pienenä ja selviytyä juhlista ilman lainoja. Tällä hetkellä budjettimme näyttäisi reilua 7000 euroa, mikä tuntuu aivan toivottaman suurelta summalta.

Yksi suurimmista möröistä budjetissa on ruokailu: en ollut koskaan aiemmin ajatellut, kuinka paljon voikaan 50 ihmisen syöttäminen maksaa?!

Jos ajatellaan, että yhden vieraan syöttämiseen kuluisi arviolta 20€ edullisen menun/palvelun kautta, niin tuo 50 vieraan ruokailu ilman kakkua ja kahvia tulisi maksamaan 1000 euroa! 50 hlön hääkakku maksoi arviolta 180-250 euroa riippuen hieman paikasta ja päälle vielä ainakin tarjoilijoiden palkat, jotka olivat alkaen 35€/h. Miten ihmeessä työttömäksi valmistuvalla opiskelijalla on varaa laittaa pari tonnia sukulaisten suuhun? 

Vaihtoehtoisena säästötapana olemme pyöritelleet ajatusta kotitekoisesta ruoasta, sillä kumpikaan meistä ei kaipaa gourmee-ruokia välttämättä, vaan tärkeintä olisi saada vieraat pyörtymättä juhlista kotia. Itsetehtynä suurimmat kompastuskivet ovat tietenkin vähti, säilytys sekä tietenkin tarjoilu ja astioiden pesu.

Isäni kanssa arvioimme, että edullisimpia raaka-aineita käyttämällä juhliin pystyisi tekemään kolme erilaista (kalkkuna, kala ja kavis) voileipäkakkua noin sadalla eurolla. Voileipäkakkujen lisäksi tarjolla voisi olla kalakeittoa, sillä kesäaikaan lämpimän sään sattuessa ei vieraatkaan välttämättä kaipaa ähkyyn asti täyttävää ruokaa. Jos keitot saisi keitettyä parilla sadalla eurolla ja kakku tilattaisiin joka tapauksessa ulkopuoliselta, niin summa olisi tässä vaiheessa jo huomattavasti cateringia pienempi, vaikka iltapalat puutuvatki vielä laskuista. Vieraat tuskin kuitenkaan katsoisivat hyvällä, jos morsian hääräisi koko juhlan ajan keittiössä - saati sitten jos omista sukulaisistani puolet olisivat koko ajan hellan ääressä.

Yritin epätoivoisesti googlailla tarjoilijoita tarjoavia tahoja, mutta ainakaan äkkiseltään en löytänyt ainuttakaan ehdokasta. Mielessäni kävi aikaisemmin tarjoilijoiden palkkaaminen merikoululta, mutta en löytäny koulun nettisivuilta sanaakaan sen kaltaisesta palvelusta. Koululta palkkaamisen vaarana on myös yksinkertaisesti se, että ellei opiskelijoiden mukana saavu opettajaa vahtimaan touhua, pitäisi jonkun olla edelleen koko ajan keittiössä pitämässä huoli siitä, että ruoka saapuu ajallaan ja että kaikki sujuu muutenkin mallikkaasti. Eikä siltikään olisi takuuta siitä, että ruoka olisi sovitusti pöydässä - näin ainakin keskustelupalstoilla peloteltiin.

Olisiko sittenkin helpointa vain painattaa kutsuun BYOB.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Penni ajatuksesta.